Kaj je Iulin

Kaj je Inulin

Če si jedel ničesar, ki prihaja v polje, bar obliko ali paket, ki "visoko fiber" ali " brez glutena" trdijo, obstaja zelo velika verjetnost ste Tolažite inulina, znan tudi kot radič koren vlaken ali cikorija ekstrakt korena. V duhu zagotoviti boste prepoznali vse besede na vaše hrane sestavina etiketi, nemara vi oblast obstati radoveden, kaj, točno, inulin je.

Inulin je vrsta vlaken, kar pomeni, da rastlinski osnovi ogljikovih, katerih obveznice ne bo zlomilo človekovih prebavnih encimov. Kot vsa vlakna, zato prehranskih inulinskega ne prebavi v tankem črevesu pa namesto potuje nedotaknjena na na debelem črevesu (debelega črevesa), zaradi česar je krmo za rezidenta črevesju bakterije in prispeva k večji del naše blato. Inulin se naravno pojavlja v nekaj zelenjave in je tudi izolirani iz korenine cikorije rastlin--katerih listi boste lahko prepoznali kot listnato zelenjavo imenuje endivija--dodati predelanih živil.

Vendar različnih prehranskih vlakna imajo različne lastnosti in te lastnosti prispevajo k vlaken, kako se obnaša v našem telesu. V taksonomiji vlaken, inulin je razvrščen kot "instant" in "prebiotik."

Topnega vlakna so tako imenovani, ker so "vodi topnih," pomeni, da si sposobna organizirati vode in gel v viskozna tekstura. To naredi inulinskega priljubljen dodatek živilom za povečanje vlage in kremasto teksturo, ki zagotavlja lastnosti. Inulin je še posebej priljubljena v nizko vsebnostjo maščob ali mlečni brezplačno jogurti/ledu kreme in v pripravljen za pijačo protein shake za kremasto rezanju je vezni. To je pogosto uporablja v glutena kruha in peciva za zamenjavo elastična, gumijaste lastnosti glutena. Topne vlaknine upočasnijo tudi čas, potreben za živila za potovanje dolžino črevesja, pomoč v sitosti po jedi in potencialno bolj skromen vpliv na krvni sladkor.

Inulin je tudi dodal vlaken izbira za visoko fiber bari, energijske tablice, žita, kruh, granolas--še posebej nizko carb tisti--iz več razlogov. Prvič, to je poceni za proizvodnjo in izdeluje proizvode, ki se zdi bolj zdravi z povečevanje Svjetlovodna Njihova vsebina. Ker vlaken nima kalorij po naravi da prebavljiva, dodajanje fiber kot inulin predelani hrani lahko zagotavljajo snovi in v razsutem stanju brez kalorij. Drugič, inulin je naravno sladek okus; v resnici, v prahu inulinskega trži kot sladilo brez kalorij. To je privlačna lastnost za proizvajalci živil nizko carb proizvodov, zlasti kot oni moči raba inulina, da jim dajo nekaj sladkosti brez sladkorja, in nekatere snovi brez kalorij in ogljikovih hidratov. Inulin je prijeten okus profil in ugodne ekonomije tudi lahko pojasni, zakaj je bila uporabljena kot "kavo extender" v času pomanjkanja v preteklosti; res, da ta dan, "New Orleans Style" kava je mešanica kave in radič koren v prahu (inulin).

Inulin je znan tudi kot "prebiotik" vlaken, temelji na dejstvu, da je zelo lahko fermentira prijazne bakterije v naše črevesje. Prebiotiki so v bistvu, kot hrana za probiotiki; «ali vir prehrane za bakterije v črevesju, ki pomaga neguje, jim in jim omogočiti, da uspevajo. Ni presenetljivo, torej, zakaj inulinskega je pogosto vključena v probiotične dopolnila ali druge prebavne zdravje dopolnila. Vendar, digestively zdravo in digestively sprejemljivo sta dve različni stvari, in to je pomembno omeniti, da ne več fermentaciji črevesju bakterije, več plina, ki jih proizvajajo kot Nusprodukt. Z drugimi besedami, veliki odmerki prebiotik vlaken kot inulin lahko povzroči gastrointestinalne stiski, kot so plin, napihnjenost in bolečine pri nekaterih ljudeh. Zelo občutljive posameznike, kot tiste, ki imajo sindrom razdražljivega črevesja, lahko pojavijo simptomi na celo minuto odmerkih, kot 0.5 do 1 grama. Ljudje z "normalno" delovanje prebavnega lahko prenašajo 5 do 10 g inulina brez nelagodje.

Tako zdaj, ko smo ustanovili kaj inulin je, ostaja vprašanje: če bi si eat?

Moja filozofija kot dietetik je, da če ste strpni inulina, je ravno dobrih, zdravih vlaknin vključiti v vaši prehrani. Opozorilo tukaj, pa je, da jaz priporočiti pridobivanje vašem inulina iz cela foods, kot inulin-bogati zelenjave, ki je tudi zgodi, da se super hranil gosto, ne pa iz zelo predelana živila, kot so palice junky vlaken in varljivo sladkih "visoko-fiber" zajtrk žit. Inulin je potencialne koristi za zdravje ne upravičujejo vnosa presežnega sladkorja, umetnih sestavin in na splošno prazne kalorije. Najbogatejši viri prehranskih inulina vključujejo:

--Laške repe/sunchoke

--Jicama

--Repe

--Špargljev

--Čebula (vključno z čebule v prahu)

--Por

--Česen (vključno s česnom v prahu)

-Zelena/nezrela banane

--Pšenice

Upoštevajte, da laške repe so še posebej visoko vsebnostjo inulina in lahko povzročijo presežne plin in napihnjenost v ljudi, ki imajo na splošno ni prebavne občutljivost. Ker je topinambur zgodi tudi, da je izjemno okusno, je težko za nadzor deli ko ponudili sezonskih juha sunchoke ali strani pire sunchokes. Če nikoli niste imeli, preden, sem lahko predlagam, da konzervativno z vaš prvi plenilec, tako da vam ne pretiravajte!

Če ste nekoga, ki rutinsko trpi zaradi problematične plin in napihnjenost, lahko našli način bolj udobno, da omejite vnos zelo lahko fermentira vlaken kot inulin, celo iz cela foods, ki hranljivo opisano zgoraj. Podobno, skeniranje sestavine oznake teh živil za "inulin" ali "radič koren" je tudi priporočljivo:

--Energije, beljakovin, nadomestni obrok in granola bari

-Beljakovine zmajanje pripravljen za pijačo in napitke

--100 kalorij jogurti/grški jogurti

-Kokosovo mleko-osnova jogurti in zamrznjene "sladoled"

-Visoko-fiber žit za zajtrk

--Kruha, ki se trži kot nizko kalorično, zmanjšano carb ali visoko fiber

--Glutena kruha in vaflji

--Zeliščni kavni nadomestki ali New Orleans Style kave

-Prebavnih in zeliščni čaji

--Probiotične dopolnila, prahu vlaken dodatki ali prebavne zdravje dopolnila